Erik Leonard

Improver, Consultant & Project Manager

Oosterhout

Out of the box | Formule1 addict | Improver | Optimist | Creator of Rick,Luca,Mika,Senna,Storm✝ and Jenna

Social Media Profielen
De Apple Watch, gadget of echt Smart?

De Apple Watch, alleen een gadget of een über nuttige armband?

Ja eindelijk, hij is er: De Apple Watch !

De Apple Watch is in Nederland te bestellen vanaf 17 juli 2015.

Door sommigen wordt de Apple Watch onterecht nog de iWatch genoemd. Apple heeft echter bewust voor een anderen naam gekozen. Waarom? Dat kun je hier lezen: Apple Watch en geen Apple iWatch (engelstalig artikel).

De verhalen in de pers zijn wisselend positief of negatief en afhankelijk waarmee vergeleken wordt:

The Apple Watch is more fun, looks better, and has the potential for experiences through apps that genuinely excite – but now it comes with serious compromises in terms of battery life and usability.

The Pebble feels more mature and grown up. It does less, and tries less hard, and with its battery life, it works for you. But you’ll never feel proud to show it off to friends.

What’s more important? That’s for you to decide.

Bron: Wareable.com

En wat vind ik er van? Ik heb enkele persoonlijke criteria samengesteld:

 1. Uiterlijk
 2. Comfort
 3. Horloge
 4. Smart Watch
 5. Usability
 6. Overige pluspunten
 7. Overige minpunten
 8. Conclusie

1. Uiterlijk

In één woord: Fantastisch! Alles van Apple scoort wat betreft design een vette 9 of hoger. En dit geldt ook voor de Apple Watch. Strak, exclusief en er worden hoogwaardige materialen gebruikt. Omdat er te variëren is met de bandjes, kun je zelfs het uiterlijk van je watch aanpassen. Ook andere aanbieders springen hier gretig op in en er worden al allerlei custom bandjes in de markt gezet. Google maar eens op “Apple Watch bands” of “Apple Watch straps”.
Er zijn ook beschermhoesjes te koop, zoals er bijvoorbeeld ook voor je iPhone of iPad zijn. Ik vind ze zelf afbreuk doen aan het design van de kast, maar ik kan me voorstellen dat deze wel extra bescherming bieden bij bepaalde werkzaamheden of sporten. Kijk maar eens bij Bol.com hieronder:

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_55a662725306c_search-form” cat_id=”0″ cat_select=”0″ default_search=”apple watch” name=”erikleonard.nl” sub_id=”AppleWatch” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

2. Comfort

Ik heb alleen ervaring met de 42mm kast met Link Bracelet. Deze zit prima. Ik heb zelf geen brede pols, dus had van tevoren een speciale tool gebruikt om te kijken welke bandjes passen. Deze kun je hier vinden: Apple Watch sizes en hier is een handige PDF te downloaden die je zelfs uit kunt knippen en om je pols kunt rollen: Apple Watch band.
De Link Bracelet is met relatief kleine schakels goed op maat te maken. Het is wel even een gepruts om ze los te krijgen zonder beschadiging. Je moet eigenlijk met een schroevendraaier een lipje indrukken waarna je de elementen los kunt halen. Dit kan krassen opleveren (aan de binnenkant van de band). Ik heb zelf een stukje stof om de punt van de schroevendraaier gedaan om dit te voorkomen. In de doos van de Watch wordt een mooi hoesje bijgeleverd, waarin je de overige stukjes weer kunt kunt bewaren. Zoals altijd is door Apple aan alles gedacht!

3. Horloge

De Apple Watch Faces

De verschillende Apple Watch faces

Oke, het is uiteindelijk ook een horloge….hoe goed is de Apple Watch daarin? De tijd is in elk geval zichtbaar :). Er zijn standaard 10 verschillende “faces” beschikbaar, dit is de indeling van het schermpje. Deze variëren van een zeer complete layout met heel veel informatie zoals de datum, tijd, actuele buitentemperatuur, eerstvolgende afspraak in de agenda, batterijstatus en zonsondergang tot en met een schermpje met alleen de huidige tijd in knalgrote gekleurde cijfers. Er zijn ook andere schermpjes met een klassieke Mickey Mouse of de huidige zonnestand.

Om de batterij te sparen, gaat het scherm op zwart, zodra je je pols van je wegdraait. Ik merk dat ik soms vanuit een hoek schuin naar beneden kijk, zoals nu, als ik aan het typen ben, en dan zie je dus niets. Dat is wel even wennen, je moet je pols echt optillen om de tijd te kunnen zien. Het scherm gaat wel super snel aan en is direct goed leesbaar.

4. Smart Watch

Als je in horloge stand bent, dan zijn via het display de losse elementen, zoals bijvoorbeeld die eerstvolgende afspraak, aan te raken, waarna je direct in de agenda komt. Super handig dus!
Ook kun je naar boven swipen (vegen), waardoor je in de “snelle blik” modus komt (ofwel Glances). Hier staat diverse informatie die je snel kunt bekijken of bedienen (oa. snel naar vliegtuigmodus of op stil zetten). Naar beneden swipen geeft juist alle laatste berichten en notificaties weer, zoals we dit kennen van de andere iOS apparaten. Dit maakt de Apple Watch al wat Smart. Verder is de watch voorzien van een hartslagmeter, stappenteller en een bewegingsmeter. Hiermee kunnen diverse health apps werken en ook Apple’s eigen Health Kit. Dit maakt de watch voor mij zeker Smart.
In het “gewone” toegangsscherm”vind je vervolgens alle apps. Middels de kroon kun je in en uit zoomen, en met je vinger kun je het scherm met de apps heen en weer bewegen om ook de apps die buiten het scherm vallen te zien. De apps kun je verder ordenen naar eigen inzicht en dit kan ook vanaf je iPhone, wat een stuk makkelijker werkt!

Het Apple Watch scherm

Het Apple Watch scherm

Er zijn inmiddels al meer dan 7.000 apps in de Appstore die Apple Watch ondersteuning bieden. Check deze site maar eens: watchaware.com/watch-apps

Ik ben zelf vooral fan van de volgende apps:

 • De standaard iOS agenda
 • GTasks (heerlijk, takenlijstjes)
 • Weather Pro, incl. een buienradar
 • Omroep Brabant, voor het regionale nieuws
 • Twitter
 • Instagram (laatste posts en reacties op je foto’s)
 • SamMote Remote control voor de Samsung TV (echt heel cool, om vanaf je horloge de TV te bedienen)
 • Camera remote (je kunt via je Apple Watch door de camera van je iPhone kijken, en vervolgens vanaf je watch scherpstellen en foto’s nemen)
  (life hack: ik had gisteren de frituurpan beneden aan staan met mijn iPhone ervoor en kon boven op mijn watch zien wanneer het opwarm lampje uitging. Verzin het maar!)
 • Muziek op je iPhone bedienen (zodat je die niet uit je zak hoeft te halen op de fiets of al wandelend)
 • En veel meer (1Pasword, Swarm, de timer tijdens het koken, stappentellers, fitheids apps, etc)

 

Oh ja…je kunt er dus ook mee bellen! Nou dát is pas Smart voor een horloge!
Het is super wennen om tegen je horloge te praten en iedereen in je omgeving luistert lekker mee, maar in voorkomende gevallen kan het toch handig zijn kan ik me voorstellen.
Ik ga het nog uittesten in de auto, omdat ik niet zeker weet of de microfoon en de speaker voldoende krachtig zijn om tijdens het rijden het bellen aangenaam te maken. Maar het kan! (update volgt).

5. Usability

Het bedienen gaat soepel. Het scherm reageert zeer goed op aanraking en de veegbewegingen. Natuurlijk is het scherm klein, en met dikke vingers zal het wellicht wat lastiger zijn, maar als je je iPhone kunt bedienen, dan werkt de Apple Watch ook. De kroon aan de zijkant heeft ook diverse functies. Alleen het draaien hieraan kan wat lastig zijn als je vette vingers hebt (na die frikandel van gisteren dusss). Het scherm zelf is ook voorzien van een druk sensor, zodat bij harder drukken extra opties in een app beschikbaar komen. Hier moet je wellicht ook aan wennen, omdat we gewend zijn juist altijd erg voorzichtig om te gaan met het scherm van de iPhone. In de nieuwe iPhone en iPad modellen zal deze functionaliteit ongetwijfeld ook ingebouwd worden, het geeft een extra dimensie aan de mogelijkheden van de bediening. Al met al: erg goed!

6. Overige pluspunten Apple Watch

Zijn er dan nog extra pluspunten te verzinnen buiten dat hij erg cool, handig, verslavend en trendy is?
Jawel: de trilfunctie bij berichten of alarmen is ook handig. Een normaal horloge geeft alleen piepjes, en nu kun je dat uitzetten en middels de tril notificaties toch geïnformeerd worden. Ook Apple Pay (betalen met je iPhone of Watch ) zit eraan te komen en je kunt het horloge zowel links als rechts dragen.

7. Overige minpunten Apple Watch

Zijn er dan ook nog minpunten te benoemen buiten dat hij erg duur is?
Ja, ook die zijn er:
De Apple Watch is bijvoorbeeld niet écht waterdicht. Officieel is hij spatwaterdicht, en kan gedragen worden in de regen, bij het handen wassen of tijdens zweterig sporten (waterpolo raad ik dan af). Hij is dus Water resistant maar niet Waterproof. Officieel kan de watch maximaal 30 minuten onder water tot maximaal een diepte van 1 meter. Dus een ongelukje waarbij je ‘m in de wc pot dropt, zoals bijvoorbeeld de man in dit reclame filmpje, moet hij wel overleven. Ik zou graag een volledig waterdichte Watch zien in de toekomst.
Wat betreft de batterij: deze gaat één dag mee. Je Watch moet dus elke nacht op (of aan) de lader. Ik draag ‘m van 7.00u tot ongeveer 23.00u ’s avonds en dan is er nog zo’n 25% batterij capaciteit over bij redelijk gebruik. Zou je na 23.00u nog een aantal uur doorgaan, dan zullen sommige apps niet meer (helemaal) functioneren om de batterij te sparen. De klok krijgt het langste energie van de batterij.
Verder mis ik nog een camera, zodat video bellen naar een nieuw level getrokken wordt. Zoals al eerder gezegd is dit mogelijk een uitbreiding op de Watch 2.

8. Conclusie

Dus mijn conclusie, raad ik je aan om er één te kopen?

Ja, want super gadget. Je valt op tussen de massa (mits mensen zien wat je aan je pols hebt natuurlijk ;))
En de Apple Watch is erg leuk en verslavend. De komende periode zal er een waterval aan nieuwe Apps op de markt komen, die speciaal voor de Apple Watch zijn gemaakt, en bestaande Apps zullen speciale Apple Watch functionaliteit toegevoegd krijgen in een update. Veel functies die je ook op je iPhone hebt werken sneller als je het via je pols kunt doen (zie ook het stukje bij 4. Smart Watch hierboven).

Nee, want het prijskaartje is niet mis. De standaard versie begint weliswaar bij ongeveer € 400, maar wil je een ander bandje of krasbestendiger glas dan de Apple Watch Sport (dan moet je dus al de Standaard Watch of de Edition kiezen), dan loopt de prijs snel op tot rond de € 1.000 of meer. Ik heb ooit een Citizen Skyhawk gekocht voor € 600 en vond dat al een enorm bedrag voor een apparaat dat de tijd aangaf. Maar goed, die had niet de Smart functies van de Apple Watch natuurlijk! En een andere reden om nog even te wachten kan de Apple Watch 2 zijn. Deze zal mogelijk eerste helft van 2016 op de markt komen en ongetwijfeld een aantal grote wijzigingen hebben. Maar dat laatste geldt bijna voor alle Apple producten, je weet dat er binnen een jaar een nieuw model komt, dat groter, sneller of beter is. Bij nieuwe functionaliteiten valt te denken aan video kijken, een camera, zelfstandig wifi, dedicated apps, Facetime functionaliteit (middels de camera) en bijvoorbeeld e-mails beantwoorden i.p.v. alleen lezen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Reageer dan in de comments hieronder. En verder: have fun!

So make your own choice, I did!

Goedkopere alternatieven?
Ja zat 😉

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_559e6ada8728d_bestsellers” cat_id=”16784″ name=”erikleonard.nl” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”425″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Categorie : Gadgets , Techniek