Erik Leonard

Improver, Consultant & Project Manager

Oosterhout

Out of the box | Formule1 addict | Improver | Optimist | Creator of Rick,Luca,Mika,Senna,Storm✝ and Jenna

Social Media Profielen
Kunnen striphelden echt kinderen redden?

Kunnen striphelden echt kinderen redden?

Deze vraag lijkt niet voor de hand liggend. Of toch wel?

Gisteren kreeg ik een verzoekje via een Facebook vriend om zijn profiel foto van een Smurf te liken, om zijn roep om aandacht voor kinderkanker te steunen. Na het liken van zijn bericht, zal hij mij een stripheld toewijzen, zo staat in het bericht te lezen. Normaal ben ik niet zo van de online variant van de kettingbrief, maar als vader is het idee dat één van mijn spruiten aan de ellende van een ernstige ziekte zoals kanker zou worden blootgesteld voldoende om hier kort bij te stil te staan.

En deze keer drukte ik dus toch op die like knop. Met als gevolg dat ik nu vast zit aan een Kuifje profielfoto (kon erger), maar ook het doorplaatsen van het bericht. Met als extraatje dat ik nu iedereen die mijn bericht voorziet van een like ook het bericht doorstuur en een stripheld moet toewijzen. En is er een kans dat ik dat niet doe? Nee, natuurlijk niet. Niet meegaan in deze Social Media Kettingbrief is alsof het me niets doet. En dat doet het wel.

Als je een doel wilt behalen, moet je eerst bewustwording creëren. Mensen stil laten staan bij het feit dat er ouders zijn, die voor een ziek kind moeten zorgen en een onzekere toekomst tegemoet gaan. Kinderen die ziek zijn, medicijnen moeten gebruiken, aan vervelende infusen worden gekoppeld, zware chemo’s en bestralingen krijgen. Daar bij stil staan voelt als een sociale, morele verplichting.

Maar wat doen striphelden in dit verhaal? Heeft een actie als deze nu enige zin? Is er wel een doel wat hiermee te behalen is? Ik denk het wel! Ik ben in elk geval weer bewust gemaakt van het feit dat er kinderen zijn, die hulp nodig hebben. Door me in te zetten en het bericht te delen, ben ik er zelfs meer mee bezig, dan alleen die halve seconde klik op die like knop. En die striphelden? Die laat de profielen er in elk geval uit springen, die zorgen voor de eerste visuele impuls om aandacht te trekken.

Kunnen striphelden kinderen echt genezen van kanker? Dat is wat ver gezocht, maar ze redden uit een dip, uit een negatief moment of afleiding bieden tijdens een rottige periode of behandeling? Dat kunnen striphelden zeker! En er is meer mogelijk; in 2014 heeft een Braziliaans ziekenhuis striphelden op een bijzondere manier ingezet door de chemo als een “superformule” toe te dienen en strips uit te geven met een link naar de ziekte. Kijk hier voor het filmpje: Superformula to fight Cancer 

Het doet me goed te zien, dat mijn Facebook vrienden het oppakken. Ook zij zijn nu extra bewust van dit onderwerp en wie weet ontstaat er gaandeweg iets waar we de zieke kinderen mee kunnen helpen!

Erik Leonard
https://www.facebook.com/erik.leonard2010

http://www.fightcancer.nl/

http://www.kwf.nl

Categorie : Van alles en nog wat